MATERIALER 02.04.16

Kunstinstitusjoner og fagorganisasjoner på Agder inviterer til seminaret MATERIALER lørdag 02. april 2016

Materialer-e1458130888395-639x290

PROGRAM

11.00   Kaffe og mottakelse på SKMU. Utstilling REPETISJONER av Sidsel Hanum.
11.30   Åpning ved konservator ved SKMU Karl Olav Segrov Mortensen.
11.45   Elisabeth Haarr «Om skjønnhet – tekstil sett i et feministisk perspektiv». NBK-Agders bidrag til seminaret.
12.30   Maria C. Havstam kurator ved Punkt Ø – Galleri F15, presenterer noen utviklingstrekk i utstillingen TENDENSER.
13.15   Elin Igland og Heidi Kennedy Skjerve. Dobbeltutstilling på AKS.
13.30   Kristiansand Kunsthall: lunsj.
14.15  Kunstnerpresentasjon av Kari Anne Helleberg Bahri.
14.45  «Unge kunsthåndverkere på Agder» , en samtale med Elin Igland, Pia Eikaas, Borghild Rudjord Unneland og Erlend Helling-Larsen. Ordstyrer Irene Ikdal,
rådgiver på det visuelle kunstfeltet i Vest-Agder Fylkeskommune.

 

Praktisk info:

Dato: Lørdag 02. april kl. 11.00-15.45
Sted:  Sørlandets Kunstmuseum, Agder Kunstsenter og Kristiansand Kunsthall
Pris:  Gratis
Påmeldingsfrist: Tirsdag 29. mars.
Vennligst send mail til Nina Helene Skogli nina@kristiansandkunsthall.no (Bindende påmelding)

Vel møtt!

 

MATERIALER

I 2014 kunne Sørlandets mest kjente kunsthåndverkmarked, Villvinmarkedet, markere sitt 35-års jubileum. Året etter feiret Norske Kunsthåndverkere 40 år som nasjonal kompetanseorganisasjon for profesjonelle kunsthåndverkere. I forlengelsen av disse jubileene inviterer kunstinstitusjoner og fagorganisasjoner på Agder til seminaret MATERIALER, om kunsthåndverk – utviklingen på Agder.

Regionen har i lengre tid vært bo- og arbeidssted for noen av Norges fremste kunsthåndverkere. Landsdelen har utmerket seg på feltet med navn som Sidsel Hanum, Elisabeth Haarr, Grete Nash, Else Marie Jakobsen, Ole Morten Rokvam, Eirik Gjedrem, Anne Aanerud, Lise Schønberg, for å nevne noen. Også nye unge kunstnere fra blant annet Kristiansand, Arendal, Froland, Lillesand og Grimstad har klart å bryte den nasjonale visningsmuren og gjort seg bemerket.

Samtidens kunsthåndverkscene er flerfasetert og skiftende. Unge kunstnere organiserer seg sjeldnere, og er mindre komfortable med å definere sin kunstnerpraksis innen en bestemt retning, settes i en «terminologisk bås» – billedkunstner versus kunsthåndverker. De forholder seg til et stort utvalg materialer, ulike typer teknikker og uttrykk. Etablerte kunstnere har i større grad sett det som naturlig å organisere seg, og uttrykt stolthet over å være en del av en determinert fagtradisjon. Mange har spesialisert seg innen en bestemt teknikk og fått stor anerkjennelse for dette. Disse parallelle forholdene er med på å skape en spennende dynamikk mellom det definerbare og flytende innen fagfeltet, mellom det bestående og den videre utviklingen.

Med de nevnte forholdene som bakteppe ønsker vi gjennom dette seminaret å finne ut hvor kunsthåndverkerne på Agder befinner seg i dag? Kan vi skimte nye tendenser i regionen, og hvilke er disse?

Ordet materialer stammer fra det latinske materiale eller materialis, avledet fra materia som betyr stoff, tømmer. Et materiale er et element i en konstruksjon innenfor produksjon eller fabrikasjon. Det kan også kalles for et råemne. Enkelt forklart er det en masse, som bearbeides for å få et resultat, et produkt.

 

Presentasjon av deltakere

Elisabeth Astrup Haarr (født 30. januar 1945Hamar) er en norsk tekstilkunstner, bosatt i Kristiansand. Hun er utdannet fra SHKS 1963-67, debuterte på UKS‘ vårutstilling 1968, og deltok på Eksperimentell tekstilbiennale i Madrid og Barcelona 1969/70. Hun har professorkompetanse og har undervist ved Vestlandets Kunstakademi 1978-80 og ved Høgskulen i Sogn og Fjordane 1998. Hun har garantiinntekt siden 1995, og ble tildelt Ulrik Hendriksens minnestipend i 2000. Haarr skal ha separatutstilling i Oslo Kunsthall til høsten.

Kari Anne Helleberg Bahri (født 19. mars 1975 i Kongsberg) er en norsk tekstilkunstner. Helleberg Bahri har BA fra Kunsthøgskolen i Oslo. Helleberg Bahri har hatt separatutstillinger i Nord-Trøndelags fylkesgalleri, Kunstløa i Nome,Telemark og Galleri Blakstad, Asker. Hun har deltatt på flere gruppeutstillinger, blant annet ”A House full of Friends” i NOsPHERE i New York (2013), Norsk skulpturbiennale Vigeland-Museet, 2011, og Kunsthåndverk, Nasjonalmuseet for kunst, 2011. Helleberg Bahri er aktuell med utstilling i Risør Kunstpark i april 2016.

Elin Igland (født 16. april 1982) er en norsk tekstilkunstner, nå bosatt på Landvik i Grimstad kommune. Igland tok bacheloreksamen i tekstil på Kunst- og designhøgskolen i Bergen (2006-2009) og mastergrad ved Kunsthøgskolen i Oslo (2010-2013). I 2009 arbeidet hun som tekstildesigner og trainee i byen Como i Nord-Italia, og i Tilburg i Nederland. Hun deltok på utstillingen HATCH i 2009 og 2013. Igland deltok på Sørlandsutstillingen i 2010 og 2014, og på debutantutstillingen på Galleri Bi-Z i Kristiansand i 2010. Hun har også hatt utstilling i Arendal kunstforening (2011), Galleri 3 i Bergen (2011), Snake Mountain Gallery i Oslo (2012) og på Trafo kunsthall i Asker (2015). Hun hadde sin første separatutstilling i Kampen Visningsrom i Oslo i januar 2014. Elin Igland er aktuell med utstilling på Agder Kunstsenter i april 2016.Pia Eikaas, Kristiansand, bor og arbeider mellom København og Kristiansand (f. 1985). Eikaas har stilt ut på Unge Kunstneres Samfund (UKS), Oslo og laget performance på MOMA PS1, New York og Kunsthall Charlottenborg i København. Til høsten skal hun blant annet til Hellas, på det danske institutt i Athen, og arbeide på et bokprosjekt omkring idealer og arkitektur sammen med billedkunstner Lea Guldditte Hestelund. Våren 2015 mottok hun Kristiansand kommunes Kunstnerstipend og Arbeidslegat fra den danske Kunststyrelsen. Eikaas har en MFA fra Det Kongelige Danske Kunstakademi (2014). Eikaas kuraterer og deltar i en gruppeutstilling på Agder Kunstsenter i juli 2016.

Jon Erlend Helling-Larsen (født 28. juli 1975 i Oppegård) er en norsk kunsthåndverker og billedkunstner, bosatt i Lillesand i Aust-Agder. Han arbeider med flere ulike kunstuttrykk; blant annet broderi, skrift, tegning, grafikk, video og installasjoner. Helling-Larsen er utdannet ved Universitetet i Oslo (1998-2001), Oslo Tegne- og Maleskole (2000-2002) og Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam (2002-2006). Han deltok på utstillingen «Nålens øye» på Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo (2015). Utstillingen var tidligere vist på KODE, Kunstmuseene i Bergen (2014). I 2012 viste han separatutstillingen «STITCH» på TM51 i Oslo og samme år ble separatutstillingen «Playmates» vist på ARTendal/Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal. Under Sørlandets kunstmuseums Jubileumsutstilling i Kristiansand i 2015, var Erlend Helling-Larsen en av utstillerne.

Borghild Rudjord Unneland (født 1978 i Oslo) bor og arbeider i Bergen. Hun har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen hvor hun gikk ut med hovedfag i 2003. Hun har stilt ut ved en rekke norske kunstsentre og gallerier og har også gjort flere utsmykninger.Rudjord Unneland har blant annet hatt separatutstillinger på Galleri Format i Bergen (2010), Kristiansand Kunsthall (2013) og Arteriet i Kristiansand (2016). Hun har hatt flere offentlige utsmykkingsoppdrag, blant disse kan nevnes utsmykking av uteareal, Farsund Kommune (2011), utsmykking Haraldsplass sykehus kapell (2010), utsmykning, NLA lærerhøgskolen, Bergen (2007). Rudjord Unneland er medlem av Norske kunsthåndverkeres fond for innkjøp av norsk kunsthåndverk fra samtiden (INK) 2015-2019.

Maria C. Havstam arbeider som kurator ved Punkt Ø – Galleri F15 og er prosjektleder og er prosjektleder for utstillingen TENDENSER.

Irene Ikdal er rådgiver for visuell kunst i Vest-Agder Fylkeskommune. Ikdal er faglig ansvarlig for visuell kunst. Hun arbeider med Den kulturelle skolesekken og med utsmykkingssaker ved byggeprosjekt. Ikdal er leder for den regionale komiteen for Statens Utstillingsstipender og er blant annet saksbehandler av kunstnerstipend i fylket. Ikdal har vært fast artikkelforfatter for magasinet FaktorX.

Materialer-970x1024

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.